Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με τη Δ.ΥΠ.Α. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: Ενδυνάμωση Εργασιακών Συμβούλων της Δ.ΥΠ.Α. για την υποστήριξη ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες με Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατερίνα Αργυροπούλου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύνολο οκτώ (8) Διδακτικών Ενοτήτων, οι οποίες έχουν σχεδιασθεί με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου, την επιστημονική γνώση, την άριστη τεχνογνωσία και τη συσσωρευμένη εμπειρία του Εργαστηρίου. Καλύπτεται ένα φάσμα θεματικών ενοτήτων που εστιάζουν σε τρία θεματικά πεδία: α) Ατομική συμβουλευτική σταδιοδρομίας σε άτομα που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες, β) Ομαδική συμβουλευτική σταδιοδρομίας ατόμων που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες, γ) Τεχνικές αυτοπροβολής και αναζήτησης εργασίας, εναλλακτικά πρότυπα σταδιοδρομίας και στρατηγικές υποστηριζόμενης απασχόλησης για ειδικές και ευάλωτες ομάδες. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα θεωρείται μοναδικό και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα στο πλαίσιο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς απευθύνεται σε ένα εύρος ευάλωτων ομάδων (Άτομα με αναπηρία (AμεΑ) - Άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές – Σύνδρομο Άσπεργκερ, Αποφυλακισμένα άτομα, Άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες Νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, Γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, Διεμφυλικά πρόσωπα, θύματα εμπορίας ανθρώπων).
Ευχαριστούμε τους διδάσκοντες του επιμορφωτικού προγράμματος (συμβούλους σταδιοδρομίας/ αποφοίτους του ΠΜΣ Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση του ΕΚΠΑ, διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΚΠΑ/ διδάσκοντες του ΠΜΣ Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση του ΕΚΠΑ ) οι οποίοι αποτελούν και το συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου, οι οποίοι με την άρτια εξειδικευμένη γνώση, τη διάθεση καινοτομίας, την έμπνευση και τη διορατικότητα που τους διακρίνει μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα των προσφερόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και στην υψηλή αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης.
Ελπίζουμε ότι και αυτό το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας θα προσφέρει ένα χρήσιμο πλαίσιο πρωτογενούς πρόληψης και θετικής ανάπτυξης για τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α. που προωθεί την υποστήριξη ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες και μετατρέπει τους περιορισμούς σε πόρους για την αποτελεσματική διαχείριση της σταδιοδρομίας και της ζωής τους.
Με ιδιαίτερη χαρά και αίσθημα ευθύνης η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Αργυροπούλου Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Ε.Κ.Π.Α., μαζί με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες- συμβούλους σταδιοδρομίας του Εργαστηρίου, κκ. Ασπασία Καραβία, Ολυμπία Χαϊδεμενάκη και Αναστασία Βρεττού επισκέφθηκαν τη Λήμνο στις 11.11 και 12.11.2024 και πραγματοποίησαν ομαδικές δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Μούδρου και των ΓΕΛ Μούδρου και Μύρινας.
Στόχος η επαγγελματική ενδυνάμωση των εφήβων της ακριτικής αυτής περιοχής, η διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών τους τους και η αξιοποίηση των κατάλληλων εφοδίων ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Με βιωματικά εργαστήρια και αναλυτική επαγγελματική πληροφόρηση διερευνήθηκαν τα επαγγέλματα του μέλλοντος και συζητήθηκαν οι απαραίτητες δεξιότητες για αντίστοιχες εκπαιδευτικές διαδρομές.
Ευχαριστούμε τις διευθύντριες των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και, φυσικά, τους μαθητές και τις μαθήτριες για την ενεργή συμμετοχή τους και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Ε.Κ.Π.Α.
Διεθνές Συνέδριο: "Psychology of Selection and Assessment: Calling, Meaning, Purpose, and Sustainable Development. Perspectives and Imperatives for Decent, Dignified, Worthy, Healthy Work and Life" (Second Edition) “IAAP Special Project Promoting Decent Work for All”
►4 και 6 Νοεμβρίου 2024
►Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Ιταλία
Συμμετάσχετε στο διεθνές συνέδριο που αναδεικνύει τις προοπτικές και επιταγές για αξιοπρεπή, αξιοθαύμαστη, υγιή εργασία και ζωή. Ειδικοί από διάφορους τομείς θα συζητήσουν για τη σημασία της βιώσιμης εργασίας, της αξιολόγησης δεξιοτήτων και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αξιολόγηση. Η γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η Αγγλική.
Θεματικές Ενότητες:
- Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αξιολόγηση: Προβλήματα και Προοπτικές
- Ο ρόλος της Ψυχολογίας στη διαμόρφωση βιώσιμων εργασιακών συνθηκών
- Τεχνολογία και Ευημερία στην εκπαίδευση και εργασία
- Βελτίωση συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
Είσοδος Δωρεάν | Υβριδική Συμμετοχή
Μην χάσετε την ευκαιρία να συνδεθείτε με εξειδικευμένους επιστήμονες και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας στη βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία!
Για να συμμετέχετε διαδικτυακά μπορείτε να συνδεθείτε μέσω των παρακάτω Links (είναι όμως απαραίτητο να αποστείλετε σχετικό email πριν την εγγραφή σας) :
για τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου: https://meet.google.com/ara-ymop-roh
για τη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου: https://meet.google.com/uyq-fxwt-khe
Για εγγραφή: annamaria.difabio@unifi.it
Στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και γονείς στη Λήμνο!
Με την καθοδήγηση της κ. Κατερίνας Αργυροπούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Λήψης Επαγγελματικών Αποφάσεων του ΠαΤΔΕ, και της εξειδικευμένης ομάδας συμβούλων σταδιοδρομίας του Εργαστηρίου μας (κκ. Αναστασίας Βρεττού, Ασπασίας Καραβία και Ολυμπίας Χαϊδεμενάκη), θα βοηθήσουμε τους μαθητές να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα για τη σταδιοδρομία τους.
11/11/2024: Γυμνάσιο Μούδρου & ΓΕΛ Μούδρου
12/11/2024: ΓΕΛ Μύρινας
Μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία!
►Διερεύνησε – Σχεδίασε – Δράσε για τη σταδιοδρομία σου!
Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 σας περιμένουμε στο Φεστιβάλ Εκπαίδευσης «My Gap Feel & Fill», από τις 09:30 έως τις 18:00, στο Πολεμικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2) στο κέντρο της Αθήνας! Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες συμβουλές και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν το επαγγελματικό τους μέλλον.
Σημειώστε την ημερομηνία και ελάτε να ζήσουμε μαζί μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία!
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, το Λύκειο της Γενναδείου Σχολής διοργανώνει ένα σεμινάριο με θέμα τη Διαχείριση Χρόνου και Μελέτης για τους μαθητές των Α' και Β' τάξεων. Το σεμινάριο αυτό υλοποιείται υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο με την επιστημονική του καθοδήγηση και την πολυετή εμπειρία του στον τομέα της συμβουλευτικής, στηρίζει τους μαθητές/-τριες στην ανάπτυξη ουσιαστικών δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου και βελτίωσης της μελέτης.
Η κ. Πηνελόπη Μπέλκη, Καθηγήτρια και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, θα καθοδηγήσει τους μαθητές/-τριες μέσα από ένα πρακτικό και διαδραστικό σεμινάριο που θα προσφέρει εργαλεία για την καθημερινή σχολική ζωή.
Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας στέκεται δίπλα στους μαθητές με καινοτόμες δράσεις και υποστηρικτικές παρεμβάσεις, συνεισφέροντας στην καλύτερη προετοιμασία τους για το μέλλον.⏳
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Αικατερίνη Αργυροπούλου και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας συμπεριλήφθηκε ως ιδρυτικό μέλος (Founder Member) του NICE Foundation.
Το NICE Foundation είναι ένα δίκτυο στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Συμβουλευτική, που προωθεί την καινοτομία και την αριστεία στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κατάρτιση των επαγγελματιών της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας στην Ευρώπη. Το δίκτυο ενισχύει επίσης τη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των αντίστοιχων εμπειρογνωμόνων.